Ποικιλίες Μανταρινιού
Κλημεντίνες
Πολλοί τύποι κλημεντινών που ωριμάζουν από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι Φεβρουάριο. Καρποί χωρίς σπέρματα.
Νόβα
Καρπός με έντονο κοκκινωπό χρώμα και πλούσιο σε περιεκτικότητα χυμό. Όψιμη ποικιλία και με μεγάλη αντοχή στους ψυκτικούς θαλάμους.
Ένκορ
Καρπός μεσαίου μεγέθους με χαρακτηριστικό έντονο πλακέ σχήμα. Ποικιλία πολύ όψιμη, με χυμώδη και γευστική σάρκα με πολλά σπέρματα.
Η αξία του Μανταρινιού
Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το 2006 [1], η κατανάλωση του φρούτου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Μία μερίδα 100 γραμ. θεωρητικά αποδίδει 53 θερμίδες.Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.